Thea’s tips til effektive beauty foods

Denne uken er vi så heldige å ha med oss ernæringsrådgiver og dama bak bloggen Naturligsunn.com, Thea Falck, som gjesteblogger her på the PURE blog. Her får du Thea’s beste tips til maten som gir deg vakker hud:

Alt du spiser påvirker kroppen, inkludert huden som er kroppens største organ. Maten inneholder byggesteiner for alle vev i kroppen. Kroppen og huden trenger gode fettsyrer, proteiner, vitaminer, mineraler, antioksidanter og andre plantestoffer.

Huden er ofte det siste organet som blir prioritert når næringsstoffene skal fordeles i kroppen. Viktige organer som hjerne, hjerte og lever blir prioritert foran huden. Dette gjør det enda viktigere å spise næringsrik mat, slik at det også blir noen igjen til huden. En frisk hud kan således gjenspeile en sunn kropp.

Noen matvarer inneholder mye av de næringsstoffene som er viktig for huden. Disse kan blant annet stimulere dannelsen av bindevevsproteinene kollagen og elastin. For å danne tilstrekkelig med kollagen i huden bør vi for øvrig også få i oss nok sink, kobber, C vitamin, E vitamin og B6 vitamin.

Bilde1Kakao er en god kilde til mineralet sink som kan være nyttig ved fet eller uren hud. Mangel på sink kan nemlig føre til hudbetennelser. Kakao er for øvrig også en god kilde til mineralet kobber. Husk å velg rå kakao da denne ikke har blitt varmebehandlet, noe som betyr at næringsstoffene er bedre bevart. Både sink og kobber inngår i en viktig antioksidant i kroppen, som heter superoksid dismutase. Videre forsterker sink effekten av vitamin A som stimulerer til celledeling, og dermed fornyelse av huden. En kombinasjon av sink og C vitamin vil stimulere kollagenproduksjonen.

Bilde2Nype er en av våre beste kilder til C vitamin som er viktig for å stimulere produksjonen av kollagen i huden. I tillegg inneholder den beta-karoten som er viktig for å beskytte huden mot skadelige UV stråler. Dette er spesielt viktig å få i seg nå som huden vår er på sitt blekeste etter en lang vinter. Både C vitamin og beta-karoten er antioksidanter som bekjemper frie radikaler og oksidativt stress, som kan bidra til å redusere tegnene på aldring som synlige rynker i huden. Nype kan kjøpes som pulver og blandes inn i en juice eller smoothie; se oppskrift på smoothie lenger ned i teksten.

 

Bilde3

Agurk inneholder et stoff som heter kiselsyre (silisium) som øker elastisiteten og motstandskraften i hud og bindevev. Kiselsyre stimulerer nemlig dannelsen av bindevevsproteinene kollagen og elastin. Agurk inneholder i tillegg mye væske, og kan derfor være en fin grønnsak å øke inntaket av for deg som ikke alltid får i deg nok vann. Kjerringrokk er en urt som naturlig inneholder mye silisium og ofte finnes tilsatt i kosttilskudd for huden nettopp på grunn av dette.

Krydderurter har høyere innhold av bitterstoffer og eteriske oljer enn de typiske matvarene som dominerer kostholdet vårt. De såkalte bitterstoffene får vi svært lite av ellers i kosten, men disse er viktig for god fordøyelse, og kan styrke huden på en positiv måte fordi ubalanser i tarmfloraen kan gi utslag i uren eller tørr hud. Enkelte urter inneholder eteriske oljer som kan stimulere blodsirkulasjonen som dermed øke tilgjengeligheten av næringsstoffer til huden. I tillegg vil de gi glød og vitalitet til huden fordi cellefornyelsen stimuleres. De kan også virke naturlig betennelsesdempende som kan være av betydning for mange hudlidelser som preges av tørr, flasset eller rød hud.

Bilde4

Solhatt har en bakteriehemmende virkning og styrker kroppens naturlige immunforsvar. Det hemmer utbredelse av lokale infeksjoner og fremmer legning av sår. Uttrekk av solhatt har tradisjonelt vært brukt ved blant annet kronisk eksem, psoriasis, kviser og herpes simplex utbrudd (såkalte forkjølelsessår).

Bilde5

 

Tindved er noen små oransje bær som kanskje er mer kjent i Sverige og Danmark enn her i Norge, men oljen i disse bærene ligner mye på vårt eget hudfett. Det har et høyt innhold av omega-3, 6, 7 og 9, vitamin E og provitamin vitamin A som alle er viktige stoffer for å motvirke tørr hud.

 

 

Gurkemeie er et nyttig krydder ved hudproblemer. Den er naturlig betennelsesdempende og sårhelende fordi den blant annet inneholder store mengder av antioksidantgruppen curcuminoider.

Bilde6Hvordan bruke gurkemeie:

 • Bruk enten den friske roten eller gurkemeiepulver
 • Ha en teskje gurkemeie i eggerøren
 • Bruk det i smoothie eller juice
 • Bland det inn i hjemmelaget tacokrydder
 • La indisk mat med gurkemeie eller kryddermiksen karri

PS. Kombiner gjerne gurkemeie med pepper og/eller fett, da dette øker biotilgjengeligheten av curcumin som ellers er svært vanskelig for kroppen å ta opp.

 

Thea’s supersmoothie for huden (til 2 store glass)Bilde7

 • 1 håndfull frisk ananas
 • 1 håndfull frisk mango
 • 2 dl kokosvann
 • 1 shot havtornjuice
 • 0,5 ts gurkemeiepulver
 • 1 ts nypepulver
 • 1 liten tommel frisk ingefær
 • 1 ss hampfrø på toppen

Miks dette i en blender sammen med noen isbiter (eventuelt kan du bruke frossen frukt), og nyt en sommerlig og søt smoothie stappfull av nyttige næringsstoffer for huden.

 

Kilde: urteleksikonet rolv.no, matvaretabellen.no

Foto: Thea Falck

 

Thea Falck

Thea driver en helsekost og jobber som ernæringsrådgiver på klinikk. Har en mastergrad i ernæring, og sprer ernæringskunnskap og inspirasjon via firmaet og bloggen Naturligsunn.com.

Du liker kanskje også:

Hvorfor avocado er beauty food nr.1

Det er ikke uten grunn at avocado kalles “det grønne gull”. Den er nemlig fulllpakket med viktige næringsstoffer som får kroppen til å hoppe av glede og huden til å
Les mer

Raw Bringebær Bites

Vi er kjempeglade for å presentere vår nye bidragsyter Irina Smit, damen bak Happy Foods. Irina er utdannet kokk, og kaller seg en skikkelig matnerd som brenner for å lage
Les mer
chia

Den ultimate frokosten

Nå som det er juletid blir det ofte en del fete måltider. Da er det helt perfekt med en lett og frisk, men samtidig mettende frokost. Da er en chiapudding
Les mer

Leave a Comment:

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *