Lag din egen nøttemelk

nøttemelk

Foto: Anne Valeur / Julies grønne kjøkken

Å lage sin egen nøttemelk er lekende lett, og ikke minst et rimeligere alternativ enn å kjøpe nøttemelk i butikken. Dessuten styrer du innhold og smak selv. Visste du at mandelmelk du kjøper på butikken gjerne kun inneholder 4-5% nøtter? Alt du trenger for å lage din egen nøttemelk er valgfrie nøtter, vann, en blender og et klede til å sile melken gjennom.

Nøttemelk har egentlig ikke mer til felles med kumelk enn farge og konsistens, men det kan være et strålende substitutt for vanlig melk. Det kan brukes på samme måte som man bruker melk i supper, smoothie, grøt eller til frokostblandingen.

Du kan bruke de nøttene du selv ønsker. Min favoritt er mandler! Jeg liker den litt søtlige og marsipanaktige smaken det får. Men du kan også lage melk av for eksempel cashewnøtter, hasselnøtter eller macadamia. Eller du kan kombinere flere typer nøtter. Det anbefales å bruke helt rå og naturelle nøtter, ikke saltede eller ristede. Vi tilsetter en liten klype salt for å balansere nøttemelken.

Nøttemelk med smak
Hvis du tilsetter krydder eller tørket frukt får du smakssatt nøttemelk, noe som er supert å drikke alene eller som en styrkedrikk før eller etter trening. Dadler gir nøttemelken sødme, og krydder som kanel og vanilje passer godt. Tilsett banan og kakaopulver for en energigivende og søt sjokoladesmoothie. Tilsetter du litt gurkemeie og agavesirup vil du få en gylden nøttemelk som passer både som varm og kald.

Bløtlegging
Det kan lønne seg å bløtlegge nøttene en stund før du skal lage nøttemelken. Både fordi dette gjør nøttene litt mykere og enklere for maskinen, men også fordi dette fjerner bitterstoffer og fytiner i nøtter. Dette gjør nøttene lettere fordøyelig! Men har du lyst på nøttemelk i en fei er det ikke noe problem å hoppe over det steget i fremgangsmåten.

Næringsinnhold
Nøtter er en god kilde til proteiner, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter, og inneholder mye sunne fettsyrer som er bra for huden. Drikker du nøttemelk jevnlig vil du få i deg dette, men det er også mulig å ta et tilskudd av antioksidanter og sunne fettsyrer fra denne oljen som smører huden innenfra.

LES OGSÅ: Oljetilskuddet som gir deg vakker hud innenfra

Oppskriften på nøttemelk er hentet fra kokeboken min, Julies grønne kjøkken, som kan kjøpes her i nettbutikken!

Nøttemelk:
• 250 g nøtter
• 1 l vann
• 1⁄4 ts havsalt

Eventuelle smakstilsetninger:
• 3–4 dadler
• 1 ts kanel
• 1 banan
• 1 ss kakaopulver

Fremgangsmåte:
1. Start med å bløtlegge nøttene natten over i lunkent lettsaltet vann. Dette er for å fjerne bitterstoffer og fytinsyren i nøttene, så det blir lettere fordøyelig.

2. Skyll nøttene godt i kaldt vann etter bløt- leggingen.

3. Ha nøttene over i en blender sammen med 1 l vann og 1⁄4 ts havsalt. Kjør i et par minutter eller til nøttene er helt finmalte og melken er hvit.

4. Tilsett eventuelt smakstilsetninger nå for å få en søt variant (da passer den best til smoothier og grøt, ikke matlaging).

5. Sil melken gjennom en nøttemelkpose eller et klede.
Nøttemelken oppbevares i en tett glassbeholder i kjøleskap, og holdbarheten er opptil 4 dager.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Julie Ilona Balas

Julie er matblogger og kokebokforfatter. Hun elsker grønn og sunn mat, økologi og naturlige produkter.

Du liker kanskje også:

vann h3O

Slik får du i deg nok vann i sommer

De fleste er klar over at det er viktig å drikke nok vann for å fungere optimalt, men mange slurver nok litt med mengden. Spesielt nå på sommeren trenger vi
Les mer
mandelsmør

Slik lager du ditt eget mandelnøttesmør

Har du kjøpt nøttesmør i butikken? Isåfall vet du at det er ganske dyrt. Har du en foodprocessor eller kraftig blender kan du enkelt lage ditt eget supersunne nøttesmør. Det
Les mer

Dette kaller jeg skjønnhetssøvn!

Solkrem i pilleform? Som kan forebygge rynker, tørr hud, pigmentflekker og fregner? Og som reverserer synlige tegn på aldring? Og alt dette kan skje på natten mens du sover? Hvis
Les mer

3 Responses

  • Har laget nøttemelk i dag, den smaker nydelig 🙂
    Etter siling blir det igjen mye “mandelmasse”. Pleier du kaste den, eller har du tips til hva man kan bruke den til?

    • Hei Berit!

      Så gøy at du lager nøttemelk! Du kan for eksempel bruke nøttemassen som blir igjen i knekkebrød eller kjeks. Jeg har prøvd dette en gang, men har dessverre ikke notert ned oppskriften. Vanligvis lager jeg ganske små porsjoner nøttemelk av gangen, så jeg får ikke så mye av nøttemassen til overs hver gang..

Leave a Comment:

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *