810 24

10 verstingstoffer du bør unngå i kosmetikk

Har du tenkt over hvor mange produkter du faktisk bruker i løpet av en dag?
Innen du går ut døra kan det hende du både har brukt sjampo, balsam, såpe, bodylotion, deodorant, ansiktskrem, sminke, hårprodukter og parfyme. Bruker du dette daglig, i år etter år, snakker vi om store mengder kjemikalier etterhvert. Huden er ditt største organ, og opptil 60 % av det du smører på den, trekker inn i kroppen. En rekke studier har vist at stoffene som ofte brukes i vanlige skjønnhetsprodukter, er linket til både hormonforstyrrelser, allergier, kreft og nedsatt fruktbarhet.

verstingstoffer_7

Men hvilke stoffer bør vi være ekstra på vakt for?

Her er 10 verstingstoffer du bør unngå i skjønnhetsprodukter:

Parabener: Disse vanlige konserveringsmidlene kan virke hormonforstyrrende og skade forplantningssystemet. Visse studier har dessuten linket parabener til brystkreft og hudkreft. Gå alltid for parabenfrie produkter – særlig hvis du er gravid og når det gjelder produkter til barn.

SLS: Sodium lauryl sulfat finnes i blant annet såpe, sjampo, tannkrem og renseprodukter, for å få det til å skumme. SLS kan virke hormonforstyrrende og uttørkende på huden og hodebunnen. Det kan også inneholder kreftfremkallende biprodukter som oppstår ved produksjonen. Gå heller for SLS-frie dusjsåper og sjampo uten SLS.

Aluminium: I følge Ewg.org kan aluminium i skjønnhetsprodukter (og da særlig deodorant) gi fosterskader, skade nervesystemet, luftveiene og det kardiovaskulære systemet. Velg heller en naturlig og effektiv deo, som holder deg tørr og velduftende uten giftige kjemikalier.

Parfyme: Hvem vet hva parfyme inneholder, egentlig? Parfymeprodusentene har ikke krav på seg til å oppgi noen av innholdsstoffene. Vi ender opp som prøvekaniner, og sprayer oss med både hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer. Parfyme kan blant annet inneholde ftalater som skader immun- og forplantningssystemet. Velg heller naturlig parfyme basert på eteriske oljer, for eksempel en deilig parfymeolje fra La Bella Figura.

Mineraloljer: Disse lages av biprodukter fra oljeindustrien (bare dét i seg selv er jo ekkelt), og kan tette huden og hemme den naturlige utrensingsprosessen – noe som blant annet kan gi urenheter. Huden blir dessuten ofte avhenging av mineraloljer, og blir tørr og sår uten dem. Enda verre er det at det kan gi skade på forplantningssystemet. Dropp alt som inneholder mineraloljer (se etter betegnelser som paraffin, vaselin og petrolatum). Her finner du hudpleie som garantert er uten rester etter olje- og bensinproduksjon.

Triklosan: Dette er er et antibakterielt stoff som brukes i blant annet såper, deodoranter og tannkremer. Triklosan kan virke både allergifremkallende, hormonforstyrrende og skadelig på forplantningssystemet, og kan også opphopes i kroppen vår. Dessuten kan triklosan føre til motstandsdyktige bakterier og antibiotikaresistens.

Etanolaminer (DEA, TEA, MEA): Emulgerende og pH-regulerende stoffer som brukes i alt fra makeup og hårprodukter til rengjøringsprodukter til huset. Disse kan blant annet gi lever- og nyreskade, og er også linket til kreft og skade på det mannlige forplantningssystemet.

Nanopartikler: Disse ørsmå partiklene brukes blant annet i noen typer mineralmakeup og solkrem, og har evnen til å trekke dypt inn i kroppen. Nanopartikler kan gi DNA-skade, luftveislidelser, immunologiske sykdommer m.m. Gå alltid for produkter som er merket at de er uten nanopartikler og sjekk med produsenten hvis du er i tvil. Her finner du solkrem som garantert er fri for nanopartikler.

Propylenglykol (PG) og polyetylenglykol (PEG): Dette er kjemikalier som brukes for at aktive stoffer skal trekke lettere inn i huden og for å gi fukt. Problemet er at det kan irritere huden og føre til allergisk reaksjon, og i verste fall gi lever- og nyreskade.

1,4 dioxane: Dette er en luring du ikke finner på noen ingrediensliste. Det er nemlig et biprodukt som oppstår når etylenoksid tilsettes andre stoffer for å gjøre dem mildere (etoksylering), som for eksempel når man gjør sodium lauryl sulfat om til sodium laureth sulfat. 1,4 dioxane er klassifisert som kreftfremkallende og er vanligst å finne i produkter som skummer. Skal du være sikker på å unngå 1,4 dioxane, må du gå for økologiske produkter. Etoksylering er nemlig ikke tillatt ved økologisk produksjon.

 

Velg økologisk!
Da er du garantert å unngå potensielt skadelige stoffer, som parfyme, parabener og mineraloljer. Det stilles skyhøye krav til økologisk kosmetikkproduksjon, det er åpenbart bedre for både hud og helse, og samtidig skåner du også naturen og miljøet. Økologiske produkter er heller ikke testet på dyr. Vinn-vinn-vinn!

Gode verktøy til trygge produkter:
Er du usikker på om produktene dine inneholder potensielt skadelige stoffer, finnes det flere gode verktøy du kan sjekke ut. På Ewg.org/skindeep kan du søke blant over 64.000 skjønnhetsprodukter og finne ut om dine favorittprodukter holder mål. Du kan også søke opp enkeltingredienser. Skin Deep har også en egen app som er kjekk å bruke når du er ute og shopper. På Goodguide.com kan du også søke på skjønnhetsprodukter. I tillegg har finner du informasjon om giftstoffer i mat, klær, elektronikk-, bil- og dyreprodukter. GoodGuide har også en egen app som er kjekk å ha på telefonen.

Birgitte Magnussen

Birgitte er PureYou.no's Content Manager og bloggredaktør for the PURE blog. Hun er dessuten forfatter av boken "Renere liv" og er Norges eneste Green Makeup Artist. I tillegg er hun mamma til to gutter. Birgitte har også egen blogg på birgittemagnussen.no>>

Du liker kanskje også:

Rene ord for pengene!

Vi er så glade for å kunne fortelle at vi i løpet av kort tid vil få inn enda en bok til vår kategori “Green Living”! Denne gang er det
Les mer

Miniguide: Den beste pleien til babyhud

For fire år siden var jeg så heldig å bli mamma til lille Jonathan, og i april i år kommer det en etterlengtet lillebror. Da passer det bra å dele
Les mer

Tre velværeprodukter jeg alltid har i vesken

Før la jeg igjen vesken hjemme og bar med meg det jeg trengte i hendene eller jakkelommen. Hadde jeg fortsatt gjort det tror jeg ærlig talt hverdagen min hadde vært
Les mer

9 Responses

 • Sjampoen fra A’kin som det er lenket til inneholder sodium lauryl sulfoacetate. Er ikke det det samme som SLS?

  • Hei Henriette 🙂 Nei, det er ikke det samme. Det råder stor forvirring rundt disse to; Sodium Laureth Sulfate vs Sodium Lauryl Sulfoacetate. Kort fortalt så er den ene en billig kjemisk ingrediens, mens den andre, til manges store overraskelse, er en naturlig ingrediens. Avledet fra kokos- og palmeoljer, og 100% trygg for huden vår. Den planteavledede ingrediensen bidrar effektivt til å fjerne olje, smuss og bakterier, uten å tørke ut eller irritere selv den mest sensitiv hud. Det er såklart denne ingrediensen A’kin har valgt seg istedenfor den billige kjemiske 😉

   • Tusen takk for svar Lene. Det er utrolig vanskelig å holde styr på de forskjellige ingrediensene – flott med slike innlegg! 🙂

  • Hei Karin! Henviser til svaret fra produsenten til A’kin-serien som er The Purist Company: “The Purist Company does not use palm oil as an ingredient in its formulations. However, a few of our ingredients are or may be derived from palm oil. Palm oil is a versatile raw material and often manufacturers may use it to produce our ingredients – depending on the pricing and availability. The complex nature of the feed stock supply chain means that it is very difficult, if not impossible, to determine the origin of these ingredients. The Purist Company has been proactive in ensuring its ingredients are produced from raw materials from sustainable environments. Where it is likely that the feed stock is from palm oil, we choose suppliers that are part of the Roundtable for Responsible Palm Oil (RSPO). The RSPO was formed in 2004 as a cooperation between manufacturers, users and the World Wildlife Fund to ensure that palm oil production is economically viable, environmentally appropriate and socially beneficial.”

 • Hei! Finnes det noen øyenbrynsfarge (permanent ) som ikke har gift stoffer og helst økologisk, dere kunne tatt inn??

  • Hei Tina! Det er et område vi ikke har hatt særlig fokus på, men dersom vi kommer over noe bra så skal vi såklart vurdere det til vårt sortiment! 😉

Leave a Comment:

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *